Výtvarne talentovaný Bartolomej Giňa z Jarovníc získal cenu na súťaži v Iráne

09.02.2007 Sabinov

Prešov/Jarovnice 9. februára (TASR) - Žiak 8. A triedy 1. Základnej školy (ZŠ) č. 192 v Jarovniciach v okrese Sabinov Bartolomej Giňa získal ocenenie a diplo...
Prešov/Jarovnice 9. februára (TASR) - Žiak 8. A triedy 1. Základnej školy (ZŠ) č. 192 v Jarovniciach v okrese Sabinov Bartolomej Giňa získal ocenenie a diplom na výtvarnej súťaži v iránskom hlavnom meste Teherán.

Oznámili to dnes Jánovi Sajkovi, učiteľovi výtvarnej výchovy na tejto ZŠ, ktorú navštevujú len deti rómskeho pôvodu z obecnej osady. A tá je najväčšia v SR a má bezmála štyritisíc obyvateľov. Oznámenie prišlo v podobe balíčka odoslaného z Ministerstva zahraničných vecí SR spolu s blahoprajným listom veľvyslanca SR v tejto ázijskej krajine Antona Hajduka.
Sajko diplom a kovovú sošku páva hneď umiestnil do vitrínky v školskej budove k mnohým starším oceneniam, ktoré získali výtvarne nadané deti. Dodal, že je to ďalší dôkaz o sile ich výtvarného prejavu.
Išlo o jediné ocenenie, ktoré získali slovenskí účastníci. Desať prác svojich žiakov poslal Sajko do súťaže, o ktorej sa dozvedel na internete, ešte pred rokom. Organizátori tematicky venovali súťaž mestu Esfahan, ktoré v roku 2006 vyhlásili za hlavné mesto kultúry islamského sveta. Nazvali ho Half of The World - Polovica sveta, čím chceli zvýrazniť tvrdenie, že kto navštívi Esfahan s množstvom pamiatok, akoby navštívil polovicu sveta.
Podľa Sajkových informácií v súťaži bolo 11 866 obrázkov od chlapcov a dievčat vo veku od 6 do 18 rokov z 28 krajín celého sveta. Jarovnický žiak maľoval temperou esfahanský minaret The Shaking minaret podľa fotografií mesta stiahnutých z internetu.
 

Vyberte región